Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zweethut

24 augustus 2019 @ 11:30 - 20:00

€ 25

De zweethut is een ceremonie en plek om ons dieper te verbinden met het Leven, met onze oorsprong. De vorm van de hut en de ceremonie zoals we die hier nu gebruiken, komt voort uit een eeuwenoude traditie van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika, de indianen. Maar de zweethut is niet indiaans, het is een universele manier die in de oudheid overal gebruikt werd, en bijvoorbeeld in de sauna is overgebleven.

De hut heeft de vorm van een iglo, gemaakt van wilgetenen en bedekt met dekens zodat er geen licht naar binnen kan komen en de stoom binnen blijft. Buiten de hut wordt een flink vuur gemaakt waarin stenen worden verhit tot ze roodgloeiend zijn. Deze worden een voor een naar binnen gebracht om de hut te verwarmen. Er wordt water over de stenen gegoten. De stoom vult de hut.

In deze warme, soms hete beslotenheid kunnen we diep contact maken met ons diepste Zelf, het Leven waarin we met elkaar verbonden zijn, in lichaam, emoties, denken, ziel, met aarde vuur, lucht, water, met de vier windrichtingen. We laten los. We treden even buiten de tijd in een andere ruimte. We zingen, zijn stil, bidden, misschien huilen en lachen of schreeuwen we.

Zweethut is de vertaling van sweatlodge, zweetloge en het woord loge geeft aan dat het niet alleen maar een hutje is, maar hoewel eenvoudig, ook iets heiligs heeft, een tempel waarin je je verbindt met het Leven. Een zweethut wordt ook wel gezien als de baarmoeder van Moeder Aarde, waaruit je herboren wordt, verfrist en verjongd en gereinigd.

De zweethut wordt als een op zich staande ceremonie gedaan, maar ook veel als voorbereiding op andere ceremonies of vieringen.

Voorbereiding voor de zweethut.

Aangeraden wordt de hele ceremonie mee te doen vanaf het begin dat het vuur met de stenen wordt opgebouwd en de hut wordt klaargemaakt en het wachten tot de stenen heet zijn. Dit is de beste voorbereiding. Later erbij komen kan wel, maar niet meer nadat de eigenlijke ceremonie begonnen is.

Je kunt iets meebrengen wat voor jou een krachtsobject is of symbolische waarde heeft. Deze worden buiten de hut op het altaar geplaatst, evenals sieraden. (Geen sieraden in de hut.)

Van tevoren geen zware maaltijd, eventueel wat lichts om je niet slap te voelen. Je kunt ook wat fruit meebrengen.

Voldoende water drinken, maar ook niet al te veel. Geen sterke koffie.

Geen alcohol, ook de dag tevoren liever niet, zodat de alcohol uit je systeem is voor de ceremonie.

Kleding: traditioneel wordt de zweethut gescheiden gedaan, en ga je met alleen een handdoek de zweethut in. Bij een gemengde zweethut voelen veel mensen zich prettiger met enige bedekking, vrouwen een dunne omslagdoek of badgoed, mannen een short of zwembroek. Neem een extra handdoek mee voor erna. Eventueel ook plastic slippers voor tijdens de afkoeling na de zweethut, en badjas.

Medisch afgeraden?

Hoewel de zweethut onze gezondheid verbetert, wordt het afgeraden om deel te nemen aan een normale ceremonie in geval van zware hartklachten, of ernstige besmettelijke huidziekten. (Hiervoor zijn speciale zweethutten mogelijk.) Als je arts de sauna afraadt, dan ook geen zweethut.

het vuur staat aan en de zweethut is klaar

Kosten

Er worden natuurlijk kosten gemaakt voor iedere ceremonie: de stenen, het hout, de dekens, gebruik en onderhoud van de plek (de tipi).

De bijdrage is 25 euro per persoon. Wat overblijft aan inkomsten wordt gespaard voor volgende keren.

Traditioneel verdient er niemand aan deze spirituele vorm van reiniging.

Je kunt wel een kleine in natura gift doen aan de vuurman en leider (‘de watergieter’) als je daar behoefte aan hebt.

Hieronder enkele foto’s van het verloop van de zweethutceremonie

 

 

Gegevens

Datum:
24 augustus 2019
Tijd:
11:30 - 20:00
Kosten:
€ 25
Evenement Tags:

Organisator

De Zonnekracht

Locatie

Biotuinen
Bosweg 40
Lelystad, 8231 DZ Nederland
+ Google Maps